Tanssihullujen blogi

Kaksin vai kaikkien kanssa?

Siinäpä kysymys! Onko tanssiminen aina saman henkilön kanssa parempi kuin tanssiparin vaihtelu? Onko jompikumpi tapa parempi kuin toinen? Tähän on varmasti monia mielipiteitä, mutta on erittäin hyvä, että Tanssihullujen harjoituksissa vaihdetaan paria monesti harjoitusten aikana. Tämä mahdollistaa tanssin harrastamisen meille kaikille! Ei haittaa, vaikka olet sinkku tai et tunne ennestään ketään tanssin harrastajaa. Paritanssitunneilla olisi varmasti niukempi osanotto, jos jokaisen pitäisi harrastusta aloittaessaan astua saliin valmiin parin kanssa.

Parin vaihtaminen tutustuttaa meidät erilaisiin ihmisiin ja tanssijoihin. Monien ihmisten kanssa tanssiminen harjoittaa kropan lisäksi myös meidän sosiaalisia taitoja. Jokainen kohtaaminen on toivon mukaan mukava ja toista kunnioittava – parhaimmillaan voi löytää loppuelämän kumppanin! Kaikenlaisia kömmähdyksiä kuitenkin sattuu ja aina on oltava valmis pyytämään anteeksi ja antamaan anteeksi. Näin säilytämme tanssimisen sosiaalisen mielekkyyden. Meille kaikille tekee hyvää ajatella, miten kohtelemme eteen astuvaa daamia tai herraa. Hyvän olon saa toiselle yksinkertaisesti iloisella tervehdyksellä ja katsekontaktilla!

Tanssiminen ei ole ainoastaan askelia ja erilaisia kuvioita. Tanssiminen on myös musiikin tulkintaa ja eläytymistä tunteella yhdessä parin kanssa. Kaikista parasta on kun saa kontaktin parin kanssa ja musiikkiin voi heittäytyä. Lajista riippuen, kappaleen aikana voi pelleillä, flirttailla, hassutella, haaveksia ja esittää erilaisia rooleja. Tämä onnistuu minulta ainakin helpommin tutun henkilön kanssa kuin tuntemattoman. Tutun ihmisen kanssa ei jännitä, joten on luontevampaa fiilistellä. Uuden parin kanssa keskittyminen menee lähinnä viejän viennin seuraamiseen ja tanssin tekniseen suorittamiseen. Fiilistelyn kannalta saman parin kanssa tanssiminen tuntuu paremmalta.

Teknisen osaamisen kannalta molemmat asiat kehittävät tanssijaa. Aloittelijan kannalta on tärkeää huomata, että tanssijat ovat erilaisia liikkeissään ja vienti -ja seuraamistekniikoissa. Jos aina tanssii saman parin kanssa, voi toisen ihmisen kanssa yllättyä – negatiivisesti tai positiivisesti. Saatat huomata, että helpot kuviot eivät onnistu ja kulkeminen on kankeaa. Tai sitten ihmettelet, että yhtäkkiä kaikki tuntuukin kymmenen kertaa paremmalta ja askeleet soljuvat ihanasti. Eritasoisten henkilöiden kanssa tanssiminen vaikuttaa omaan kokemukseen ja osaamiseen. Taitava tanssija osaa mukautua heikomman tanssijan taitoihin. Näin heikompi tanssija voi saada mukavan tanssikokemuksen ja myös oppia kokeneemmalta. Kannattaa tanssia eritasoisten tanssijoiden kanssa – se opettaa kaikkia.

Ennakkoluuloton suhtautuminen toisiin ihmisiin tekee tästä sosiaalisesta harrastuksesta mukavampaa kaikille. Älä siis ajattele, mitä muut sinusta ajattelevat, vaan eläydy tunteella tanssiin ja yritä saada myös parisi heittäytymään!

Terkuin, Anni

Päivitetty 06.02.2019