Kuningas Covid-19 pakotti myös tanssiväen tauolle

Mikkelin Tanssihullut ry

Mikäli vuosi sitten tanssi-ilmoituksessa olisi muistutettu, että saavuthan meille terveenä, huolehdithan käsihygieniasta eikä parinvaihtoa ole, niin alan harrastajille olisi tullut ensimmäisenä mieleen, että markkinointivastaavalla olisi syytä tarkistaa lääkitys. Kun luetteloon olisi lisätty vielä maininta, että ennakkoilmoittautuminen vaaditaan ja sekin pareittain, niin jossakin päin olisi harrastettu pienimuotoista seinäkiipeilyä.

Kuningas Covid-19, tuttavallisemmin korona, oli tuolloin vasta valtauskampanjansa alkumetreillä. Jo silloin kuningas oli valinnut oman valloitusstrategiansa. Lähtökohdaksi korona otti vilkkaan torin ja siellä olevat eläimet. Muutama yli-ikäinen yksilö riitti tarjoamaan viestikapulan ihmisille.

Siitä se alkoi. Yksinkertaisesti valloitus onnistuu kolikon kyljestä, setelin selästä, kahvikupin korvasta, kaiteen kaarteesta, aivastuksen aallosta, halauksen huumasta ja tuhansista muista kohteista ja hetkistä. Muutamassa kuukaudessa maailma oli lähes polvillaan koronan edessa. Suomessa tanssiväki on ollut osaltaan lähes pandemian etulinjassa. Yleisön rajatut kokoontumiset eivät sopineet tanssipaikkojen suunnitelmiin. Useat kesälavat olivat suuren osan sesongista suljettuna. Osa toimi tiukkojen viranomaisohjeiden mukaisesti. Vielä rajummin korona iski talvikauden tanssipaikkoihin. Se näkyy tälläkin hetkellä. Jo pelkkä vilkaisu esim. Tanssipaikkoja maakunnnittain -sivustoon kertoo paljon.

Harrastajien onneksi useat tanssiseurat regoivat nopeasti ja toimivat keskusjärjestöjen ohjeistuksen mukaisesti. Sen seurauksena on voitu järjestää harjoituksia ja tanssikursseja viranomaisohjeita noudattaen. Esimerkiksi Mikkelin Tanssihullujen kesäharkat Hiihtomäen
lavalla sujuivat koko kesän hienosti. Joulukuuhun saakka myös Tempon sisäharjoitukset toimivat yhtä parin viikon taukoa lukuunottamatta. Nyt näyttää olevan menossa lähes kahden kuukausen tauko.

Monet ovat korvanneet tanssiajan menetyksen lisäämällä ulkoilua tai muuta liikuntaa ja harrastustoimintaa. Vakituiset parit ovat voineet harrastaa vaikkapa olohuonetanssia – valmiita harkkaohjelmiakin on riittävästi tarjolla mm. Alfa-TV:n arkistossa. Myös somesta löytyy
mielikuvituksellisia harjoituskeinoja.

Valitettavasti tilastot kertovat, että yksinäisyys on korona-aikana lisääntynyt. Siitä koituvat ongelmat ovat vasta edessä päin. On todennäköistä, että tämä huoli koskettaa myös tanssiväkeä. Monelle meistä tanssi on tärkeä sosiaalinen kanssakäyminen, joka on nyt vähentynyt radikaalisti – lähes kokonaan.

Yksi ryhmä, johon tanssitauko iskee voi olla äskettäin tanssimisesta kiinnostuneet ja harrastuksensa aloittaneet. Riittäkö vielä innostusta, kun tilanne normalisoituu.

On hyvin yleinen mielipide, ettei mikään palaa koronnan jälkeen ennalleen. Myös tanssiväen on hyvä miettiä, mitä muutoksia on odotettavissa. Tuleeko käsidesin käytöstä normaali rutiini tanssipaikoille. Lisääkö korona muutenkin tanssipaikkojen hygieniakäytäntöä. Miten toimitaan, sen jälkeen kun kansa on rokotettu, mutta esim. kolmannes kieltäytyy piikeistä? Tuleeko kaikkien kirjautua tansseissa, kuten nykyisin tehdään tanssiharkoissa. Rokortussuojasta huolimatta korona voi jatkaa siipirikkona kulkuaan kenties vuosia.

Vaikuttaako korona-aika tulevaan käyttäytymiseemme. Onko vieläkin enemmän varaa kunnioittaa ja huomioida muut tanssijat. Moni meistä on ollut pitkiäkin aikoja ilman koskettelua ja läheisyyttä. Haleihin ja kättelyihin tottuneelle tilanne on haasteellinen. Kunhan tanssitoiminta vähän normalisoituu, niin ehkäpä myös tanssikumppanin arvostuskin. Jos ei ääneen uskalla sanoa, että kiitos tästä ihanasta yhteisestä hetkestä, niin sen voi todeta itselleen ja ilmaista katseella toiselle.

Palataan innolla hyvin organisoituihin harjoituksiin, kun viranomaispäätökset sen sallivat. Ehkäpä yleiset tanssit jossakin muodossa palaavat jälleen ohjelmistoon. Yhdessä me onnistumme myös v.2021. “Vielä täytyy jaksaa”, sanoi tasavallan presidenttikin uudenvuoden puheessaan.

Juhani Penttinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.