Toukokuu 3/2020 – Hei Tanssin ystävä!

Mikkelin Tanssihullut ry

Elokuussa 2019 startannut Etelä-Savon Liikunta ry:n (ESLi) hallinnoima ”Tanssin taikaa ja tasapainoa” -hanke tarjoaa tanssinopetusta ja -ohjausta lapsista ikäihmisiin tanssiliikunnan, paritanssin ja soolotanssin kautta mm. erilaisien kurssien ja tapahtumien avulla. Toiminta-alueeseen kuuluvat Hirvensalmi, Kangasniemi, Mikkeli (pois lukien ydinkeskusta), Mäntyharju, Pieksämäki ja Puumala.

Hankkeen tavoitteena on elävöittää maaseudun asukkaiden arkea, lisätä liikettä ja liikuntaa (hyvinvointia) tanssin keinoin. Tavoittaa eri-ikäiset kuntalaiset kohderyhmittäin ja yhteisissä toiminnoissa sekä tarjota myös kesäasukkaille mahdollisuus osallistua toimintaan esim. loma-aikoina. Samalla kootaan yhteen maaseudun tanssista kiinnostuneita henkilöitä, joiden harrastuksen jatkuvuuden tukena hankkeen jälkeen voisi olla esim. kansalaisopiston tai kyläyhdistyksen tarjonta. Kokeilemme erilaisia yhteistyömuotoja ja toimintatapoja poikkihallinnollisesti verkostoituen. Lisäksi hankeaikana koulutetaan ohjaajia ja vertaisohjaajia esim. lastentanssin ja seniorien tanssiliikunnan tueksi.

Tärkeässä roolissa ovat yhteistyötahomme, joista yksi mainio esimerkki seurayhteistyön kautta on Mikkelin Tanssihullut. Muita yhteistyötahoja ovat paikalliset toimijat (aluejohtokunnat, yhdistykset, urheiluseurat, yritykset, koulut, palvelutalot, liikuntatoimi jne.), vierailevat tanssinopettajat ja -ohjaajat lähikaupungeista, kansalais- tai seutuopistoyhteistyö ym. aiheesta kiinnostuneet tahot.

Tanssiliikunta monipuolisena lajina tukee kokonaisvaltaista hyvinvointiamme sekä fyysisen, psyykkisen että sosiaalisen puolen kautta. Tämänhän me kaikki tanssiharrastajat hyvin tiedämme!

Lavatanssi, kuva: Tiina Judén

Kevääseen 2020 mennessä on yhteisiä tanssiaskeleita otettu jo jokaisessa hankealueen kuudessa kunnassa, yli 30 eri paikassa ja reilun 3000 henkilön voimin. Korona-virus vaikutti myös hankkeen toimintaan, joten monet kurssit ja tapahtumat jäivät tauolle tai peruuntuivat. Suuntaamme kuitenkin vahvasti katsetta kesään ja syksyyn ja kun vihdoin saamme jälleen kokoontua, laitetaan entistä innokkaammin jalalla koreasti. Poikkeustilanteen myötä muutimme toimintatapoja ja pidin esim. varhaiskasvatuksen Lastentanssitunteja sekä Palvelukeskuksen Tuolitanssitunteja etänä omasta olohuoneesta käsin. Nämä olivat itsellenikin hyvin opettavaisia ja oma tietotekninen osaaminen sai samalla loikan eteenpäin – kiitos ystävien ja läheisten tuesta ja osaamisen jakamisesta. Kenties osa poikkeustilanteen kokeilusta jää myös elämään, kun palaamme normaaliin arkeen.

Kevät ja kesä 2020 näytti hankkeen kautta tarkastellen alun perin varsin mainiolta ja monipuoliselta tanssikattaukselta, mutta katsotaan missä vaiheessa ja laajuudessa pääsemme toteutukseen asti. Ennakkotietona kerrottakoon, että syksyksi on suunnitteilla mm. Hulluna Humppaan -ohjaajakoulutus, jonka avulla lähdetään viemään paritanssia yläkouluihin ja Pyörätuolitanssikoulutusta. Luonnollisesti myös tanssikursseja ja tapahtumia jatketaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Tässä kaikessa tarvitaan monien eri tahojen yhteistyötä.

Alkuvuodesta oli Koirakiven Nuorisoseuran talolla Paritanssikurssi, jossa opettajina olivat Mikkelin Tanssihullujen Päivi Kurvinen ja Tuomo Riittinen sekä Mikkeli Swing Societyn ohjaajat.

Tässä vielä kommentit nuorisoseuran edustajalta sekä Päiviltä:

Koirakiven nuorisoseurassa, 50km Mikkelistä 5-tietä etelää kohti, ilahduttiin kovasti, että saatiin Tanssin taikaa ja tasapainoa -hanke tännekin toteutumaan. Meillä oli sali täynnä paritanssien harjoittelijoita ja kiittelyä tuli, että täällä “korvessakin” järjestetään tanssikursseja. Fiilis oli tosi mukava, kurssilaiset olivat tuttuja ja tuntemattomia, paikallisia ja mökkiläisiä, nuoria ja vanhoja, myös naapurikuntien puolelta tuli osallistujia. Täällä oli selkeästi tilausta tanssikurssille! -eiköhän täällä jotakin opittukin. 😁.

Terv. Koirakiven nuorisoseuran puolesta Mervi Honkanen

Mikkelin Tanssihullujen Päivi Kurvisen tunnelmakuvaus Koirakivestä;

Ystävänpäivänä uskallettiin vielä iloisesti halata parinvaihdoissa, kun ei koronasta ollut hysteriaa:) Ryhmä oli iloinen ja kiinnostunut oppimaan ja kehittymään, kukin omista lähtökohdistaan. Tanssijoita oli mukana aloittelijasta vuosikausia tanssineeseen. Uskon että jokainen sai jotakin pohdittavaa omaan tekemiseensä. Käytettävään tilaan nähden porukkaa oli sopivasti ja tunnelma kiva. Musiikissa löytyi myös huumorikappaleita, ja tulkintatehtävät eivät ohjaajien näkökulmasta onneksi osoittautuneet liian haastaviksi. Positiivisella meiningillä Koirakivessä!

Itse koen yhteistyön merkityksen tanssiseurojen, tanssikoulujen ja yksityisten tanssiopettajien kanssa hyvin tärkeäksi. Ilolla näen ja koen sen, että teemme yhdessä hyvää tanssin eteen. Viemme tanssia eri lajien kautta lähemmäksi maaseudun asukkaita, joiden harrastustarjonta lähellä kotia on usein rajatumpaa kuin kaupunkikeskustoissa asuvien.

Olen saanut aitiopaikalta todeta, että tanssi kuuluu meille kaikille, siinä ei ole ikärajoja ja jokaisella on oma tapansa nauttia tanssista! Kaikki tanssiaskeleet ovat oikeita ja totta, oli ne sitten lattiaan askellettuja tai oman mielen kautta tanssittuja. Yhteistyössä on voimaa ja tanssi tuo mukanaan iloa ja osallisuuden tuntua!

Hyvää kevään jatkoa ja kesän odotusta teille kaikille sekä kiitos mainiosta yhteistyöstä!

Toivotaan että pääsemme pian nauttimaan Tanssilavojen huumasta!

Tanssiterveisin Mari Kurtti, Etelä-Savon Liikunta ry, projektipäällikkö ja tanssinopettaja (AMK)
mari.kurtti@esliikunta.fi puh. 0440 225 422

Hankkeesta näet lisätietoa nettisivuilta, jossa myös linkki hankkeen blogiin:

https://www.esliikunta.fi/hanketoiminta/tanssin-taikaa-ja-tasapainoa/ sekä kannattaa seurata ESLi:n facebookia.

Hanke on saanut Leader-rahoitusta Veej´jakaja ry:ltä, Euroopan maaseuturahastosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.