Kesäkuu 1/2020 – Tanssikengät kuntoon!

Mikkelin Tanssihullut ry

Ovatko tanssikenkäsi kulahtaneet, epämukavat tai rikkoontuneet? Kunnolliset jalkineet tekevät tanssimisesta miellyttävää ja myös helpottavat tanssimista teknisesti. Kysyin Suomen ehkä tunnetuimmalta tanssivarusteliike Alemanan toimitusjohtaja Kim Laamaselta neuvoja lavatanssikenkien valintaan.

Alemana perustettiin vuonna 1978 Marja-Leena Laamasen toimesta. 70-luvun lopussa Marja-Leena Laamanen harrasti itse kilpatanssia ja huomasi kuinka vaikea varusteita lajiin oli saada Suomesta. Selvitystyön avulla Marja-Leena tilasi aluksi itselleen ja tuttavilleen tanssitarvikkeita Euroopasta. Kun sana kiiri, niin pikkuhiljaa tilauksia ja toiveita alkoi olla jo sen verran paljon, että Marja-Leena päätyi perustamaan Alemana Ky yrityksen. Vuosien varrella Alemana on kasvanut nykyiseen mittaansa.

Kim Laamanen on Marja-Leena Laamasen poika, joka on kasvanut yrityksen rinnalla koko elämänsä. Hän kilpaili 25 -vuotta kilpatanssissa saavuttaen SM-mitaleja niin lapsena kuin aikuisenakin. Uran jälkeen hän alkoi keskittyä Alemanan toimintaan kunnes 2015 siirtyi perheyrityksen johtoon.

Alemana

Tanssikengät vaikuttavat tanssin tuntuun

Jokaiselle tanssilajille on olemassa omat kenkätyyppinsä. Eri lajien tanssikenkien ominaisuudet poikkeavat lähinnä siinä, että käytetäänkö lajissa korkoja vai ei. Swing-kengät yleisesti ovat korottomia tai matalalla korolla. Lattareissa taas korot voivat olla hyvinkin korkeita. Myös pohjamateriaaleissa on eroja. Lattari- ja vakiokengissä pohja on yleensä haljasnahkaa, ja Swing-tansseissa käytetään myös muita pohjamateriaaleja. Mutta lajeja on nykyään kymmenittäin, ja sen vuoksi myös tanssikenkämalleja on valtavasti.

Eri pohjamateriaalit lähinnä vaikuttavat siihen minkälainen tuntuma lattiaan on tai voiko kengällä esim. kävellä myös ulkona. Haljasnahassa tuntuma lattiaan on tarkempi ja tanssiminen helpottuu varsinkin perinteisimmissä paritansseissa. Muovia ja muita materiaaleja käytetään lähinnä sen takia, jos kaipaa vaimennusta enemmän ja haluaa liikkua tarvittaessa myös ulkona.

Joissain tanssilajeissa korko on lähes välttämätön tanssin luonteen vuoksi. Tällaisia tanssilajeja ovat esim. argentiinalainen tango ja kaikki kilpatanssilajit. Koron kanssa tanssiessa paino on paremmin päkiän päällä ja koron kanssa jalan asento tukee kyseisten lajien tekniikkaa. On myös fysiologisia syitä käyttää korkoa tai olla käyttämättä. Osa ei korkokenkiä yksinkertaisesti voi erilaisten vaivojen vuoksi käyttää. Ja päinvastoin – jos on koko elämänsä käyttänyt korkoja, niin voi vaivaantua jos ei tanssiessaan kengässä ole korkoa lainkaan.

Lähestulkoon aina löytyy kaikkiin jalkoihin sopiva malli. Jos on hyvin ongelmaiset jalat, niin silloin olisi parasta tulla ihan myymälään sovittelemaan. Erilaisia pohjallisia ja tukia on myös saatavilla tanssikenkiin vaivoja helpottamaan.

Tanssikenkien pohjan paksuuteen voi myös kiinnittää huomiota. Paksussa pohjassa on vaimennusominaisuus, joka on hieman jalkaystävällisempi ahkeralle tanssinharrastajalle. Paksulla pohjalla voi myös usein kävellä hieman ulkona. Ohutta pohjaa kuitenkin usein suositaan sen vuoksi, että tuntuma lattiaan on tarkempi. Ohuella pohjalla (haljasnahka) on myös helpompi käyttää koko jalkaa. Esim. kilpatanssissa tämä on välttämätöntä.

Tanssikengissä kuten muissakin kengissä tärkein asia on itselle sopiva lesti ja koron korkeus. Vasta sitten valitaan pohjamateriaali oman käyttötottumusten ja lajin mukaan. Lavatansseissa, missä tanssilajeja on nykyisellään valtavasti, niin melko matalakorkoinen malli on yleiskäyttöisin. Yksinkertaisimmillaan voi aloittaa edullisilla tanssitossuilla, joilla voi tanssia mitä tahansa. Aloittelijan yleisin virhe on ostaa liian isot tanssikengät. Varsinkin pehmeissä nahkaisissa tossumaisissa malleissa tanssikenkä saa uutena olla hyvinkin napakka.

Loppukysymykset Kim Laamaselle

Mitkä ovat lempitanssikenkäsi?

Tällä hetkellä lempikenkäni ovat Portdancen mokkaset haljasnahkapohjaiset tanssikengät (PD020). Tämän mukavampia kenkiä ylipäätänsä en ole jalassani pitänyt. Itse käytän lähes aina haljasnahkapohjaisia tanssikenkiä.

Kuinka monet tanssikengät omistat tällä hetkellä?

Aktiivisessa käytössä vain 3-4 paria. Kengän valinta riippuu ihan tanssilajista.

Ohessa on kuva omista (haastattelijan) tanssikengistäni, joita olen käyttänyt paritanssissa useita vuosia. Miten kommentoit näitä kenkiä?

Kuvan Bloch Slipstream tossu on ollut noin 15 vuotta putkeen yksi myydyimmistä tanssitossuista. Sopii esim. lavatanssiin yleis- ja harjoituskengäksi.

Haastattelu ja aineiston koonti

Anni Pylvänäinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *